article
Documentaries Documentare, Film, Interviews Interviu, Religion Religie, Society & Culture

Cartea lui Dumnezeu

Filmul meu numit  Cartea lui Dumnezeu, este un documentar pe trei părţi. Spun pe şi nu în, pentru că partea a doua nu este o continuare a primei, ci o extindere a acesteia. Filmul, realizat în mai- iunie 2009, are în centru extremismul creştin ortodox şi ura manifestată prin xenofobia creştinismului modern. Subiectele dezbătute sunt fundamentalismul, relativismul şi comercialitatea. În afară de informaţii primite din surse directe, dar ascunse, cum sunt paginile de Internet sau blogurile, cel mai adesea nesemnate, care însă instigă la un mod de viaţă impregnat cu ură, în loc de pacea religioasă,  filmul conţine şi informaţii ale unor personalităţi în domeniul religios. Radu Preda, Titularul Facultăţii de Teologie ortodoxă şi Robb Daniel, preot catolic răspund la întrebări legate de aceste teme. Partea a doua, este numai interviul cu Radu Preda. Tematica religioasă, foarte controversată în aşa numitul “sat global” este şi centrul discuţiilor pe care le-am purtat, vorbind despre acei oameni care doresc să înlăture tot ceea ce nu este identic cu ei. Acei “salvatori” falşi, care consideră că sunt distruşi de comunicare şi multiculturalitate. Preotul spune că mersul la biserică este important pentru a şti şi a studia creştinismul, un om neputând să ştie din camera lui (cuvintele mele) ce vrea religia să ne înveţe.

În principiu, e nevoie de comunicare şi explicaţii, pentru a crea un “limbaj comun de dialog” întâi între ortodocşi, apoi între aceştia şi celelalte confestiuni, urmate de celelalte religii. Astfel, fundamentalismul apare când o societate este confruntată cu o mulţime de provocări (moderne) cărora nu vor să le dea crezare,  pe care refuză să le accepte, şi le contestă putând avea consecinţe câteodată criminale.

Chei

Probabil propoziţia- cheie a filmului este  Scriptura e bună să argumenteze orice.

Partea mea preferată este aceea în care se vorbeşte depre ceea ce unii oameni înţeleg prin toleranţă. Aici cred că am reuşit să conturez mesajul pe care doream să îl transmit prin intermediul documenarului.  Adică toleranţa nu înseamnă numai corectitudine politică şi la o adică, indiferenţă, ci înseamnă găsirea unei căi de dialog religios, cultural şi social constructiv.

În concluzie, teologul consideră că funamentaliştii ortodocşi români, crează un exces,  de altfel întâlnit în toate religiile “bine articulate”. Oare de ce s-au izolat atâţia oameni? De ce, când cultura lor îi învaţă o lecţie principală despre convieţuire? Sper ca telespectatorii să culeagă nişte învăţăminte, dar ca de obicei, valoarea documentarului este în mâinile celor ce se vor uita.

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 158 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: