article
Photography Fotografie, Society & Culture, Travel Calatorii

Mecca turistilor romani: Grecia

Grecia a devenit cea mai vizitată ţară de către români, asta dacă nu punem la socotoeală Spanai şi Italia, unde locuieşte oricum deja aproape toată România. Dar ca scop pur şi simplu turistic, Grecia este numărul unu. Motivul principal este că e la fel de scump ca la noi, unii spun că e mai ieftin, dar totul este mult mai frumos. Şi au dreptate. Deci, mii de români iau cu asalt Grecia.

Prima impresie pe care o ai când ajungi în Grecia, e că nu fi învăţat niciodată să citeşti, asta cu condiţia să nu ştii alfabetul grecesc. După aceea observi cât de multe sunt scrise cu caractere latine şi tragi concluzia ca tot românul “păi ei din asta trăiesc!”.
Canal d` Amour, un loc care a adus multor fotografi premii, fotografiat de mine. Primavara 2009

Românii Următorul lucru care este pur şi simplu frapant şi (depinde ce fel de român eşti) enervant, este acela că jumătate din oamenii de pe stradă vorbesc română! Inclusiv cei din magazine, sau alte servicii. Lucrul acesta poate să devină enervant. În primul rând, pentru că am plecat ca să scap de români, iar în al doilea rând, că nu mai eşti străinul dintr-o ţară îndepărtată. Îmi imaginez că cei mai mulţi români socializază, eu nu vorbesc cu nimeni doar ca să fac timpul să treacă. Cele mai dezbătute subiecte sunt “Cât v-a costat?” şi “De câte ori aţi mai fost aici?”, apoi ca de obicei, fiecare se laudă cu ce poate. Fiind neputincios şi frustrat la el în ţară (România), românul obişnuit se ceartă cât poate şi cu cine poate. Asta pentru că ”  de aia a plecat ” . Ştie că în Grecia personalul îl tratează omeneşte, aşa că face cât de urât poate pentru că nu va fi tratat urât ca în România.  Se poate asista la o mulţime de spectacole.  La sfârşitul vacanţei, românul promite că se va întoarce.

Turism În Grecia sunt într-adevăr multe de văzut. Numai că trebuie să fii şi selectiv. În primul rând trebuie să fii selectiv la oamenii cu care mergi, pentru ca să nu păţeşti acel “worst case scenario” descris mai sus. Eu am ştiut să fiu selectiv, dar conjuncturile fac să le vezi pe toate. Apoi mai există foarte multe “capcane pentru turişti”. Adică un loc mult prea slăvit de ghizi şi de agenţia de turism, care costă enorm să îl vezi dar care e o porcărie. Mult mai bine este să vă documentaţi înainte, să ştiţi ce vreţi să vedeţi, ce vă interesează. Mereu am considerat că turismul trebuie făcut în urma unei pasiuni sau unei dorinţe de (re)descoperire a unui loc. Sunt o mulţime de muzee, spectacole şi plimbări.
Grecia mai are un atu. Şi anume, peisajele naturare inegalabile. Munţii care care cad într-o mare multicoloră şi clară ca un diamant, stâncile care contrastează cu câmpia (cum sunt cele de la Meteora, care sunt de văzut), sau oraşele parcă ascunse între hectare de păduri.
Fiind o ţară ortodoxă, puteţi face un peleirnaj de cunoaştere spirituală, dar atunci renunţaţi la bisericile şi mănăstirile de pe harta turistică.
În Grecia există mii de suveniruri, dar ca în restul Europei moderne de la început de secol 21, preţurile variază de la loc la loc.

Dezamăgiri Cea mai mare dezamăgire, a fost pentru mine, cum am spus şi mai sus, falsele atracţii, care constau în orice, de la vizite la mâncare sau sericii. Multe sună bine, dar te prostesc. O altă parte proastă este puţinele limbi străine pe care le ştiu grecii. Teoretic, ar fi trebuit să ştie multă engleză şi germană, din cele spuse de oameni, dar erau un fel de francezi, care spuneau că ştiu engleză, dar nu puteau comunica. A bâjbâi un pic într-o limbă (cum ştiu cei mai mulţi români) nu înseamnă să o ştii. Am văzut că cei mai mulţi roâni se înţeleg din câteva cuvinte şi multe semne. La fel şi grecii. Arată ca o ţară de surdo- muţi.

Grecia merită văzută, dar de două ori. Odată, ca un parc de distracţii, cum se arată turiştilor. Absolut totul este de vâzare, de plastic sau de entertainment. Din păcate, aici se bagă şi multe obiective religioase sau sărbători. Încă odată trebuie văzută ca ţara adevărată, în care trăiesc oameni şi în care ne-am născut.

Călătorie plăcută!

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 128 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008- 2017 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: