article
Religion Religie, Society & Culture, Stiri News

All Hallows` Even sau Samhain 09

Se pare că an de an în multe ţări în afara Irlandei şi a Statelor Unite se “foloseşte” (nu vreau să zic încă “sărbătoreşte”) sărbătoarea Halloween. Problema care mi se pare mie că trebuie pusă este însemnătatea acestei sărbători pentru români (la fel ca pentru alţii). Originea sărbătorii este una mistică.

Celţii (în mare parte irlandezii de azi) sărbătoreau la această dată, 31 octombrie, Anul Nou. Atunci, în această seară, ei considerau că sufletele celor trecuţi în alte lumi se întorc, şi ei pot comunica cu acestea. Cu toate acestea, irlandezilor le era frică duhurile rele, pe care le îmbunau (considerau ei) punând mâncare la marginea oraşului. Aşa puternică era credinţa lor în această sărbătoare. De nici un fel nu avea loc petreceri sau parade sau alte manifestaţii. Acestea au apărut târziu, prin 1800, dar au degenerat, în special în America unde iralndezii imigranţi au dus sărbătoarea. Atunci, Poliţia a decis să o transforme într-o sărbătoare copilărească, instaurând tradiţia colindatului din casă în casă cu scopul de a primi dulciuri.

Cu adevărat o noapte puternică, noaptea de 31 octombrie ar trebui sărbătorită ca altceva, dacă alegem să o adoptăm, în loc de a face carnavaluri. Şi simbolul Halloweenului, dovleacul scobit, Jack O Lantern, provine dintr-o legendă irlandeză. Hallowe`en se numea la început sărbătoarea, apoi a mai avut alte nume alternative, cum ar fi All hallows eve sau Hallow mas

Oare ce ar zice celţii dacă ar vedea în ce s-a transformat astăzi All hallows` Even?

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 145 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: