article
Art Arte, Painting Pictura, Religion Religie, Society & Culture

Preotul Dominique Lacordaire

După părerea mea, una din cele mai marcante picturi din muzeul Louvre este un portret al unui domincan cu o privire aproape la fel de enigmatică ca Mona Lisa. Tabloul expus lângă o uşă într-una din marile galeri ale muzeului atrage atenţia, intrigă şi dacă eşti ca mine îţi creezi o mulţime de poveşti despre dominicanul din imagine. Artistul Théodore Chassériau este autorul acestei opere incredibile, care se numeşte ” Portretul părintelul Lacordaire “. Dar cine este acest om? În primul rând m-am gândit că acest om era un cunoscător al multor lucruri, şi îşi trăia viaţa într-un fel învăluit în secrete. Puternic este modul în care priveşte, conturat de atmosferă, fundalul nedefinit prea clar şi lumina tabloului. Aceasta, o privire adâncă este în mare contrast cu poziţia blândă a mâinilor. În 1840, când a fost pictat, preotul Lacordaire a spus că este “în general mulţumit cu pictura, cu toate că îmi dă un aspect cam auster.”


Şi într-adevăr, preotul Domique Lacordaire era, conform Enciclopediei Catolice aşa: “Gesturile sale erau graţioase, dar pline de vigoare, ochii săi întunecaţi străluceau datorită focului ce ardea înăuntrul său”. Tot aceasta spune că predicile pe care Jean- Baptise Dominiqe Lacordaire le ţinea erau puternice, pătrunzătoare şi spontane, cu toate că se pregătise mult pe subiect.

Lacordaire, care a trăit între 1802 şi 1861 a restabilit ordinea într-o lume de ideologii haotice şi războaie civile franceze, păstrând ordinul predicatorilor Franţei corect. Lacordaire, crescut de mama sa care provenea dintr-o familie de avocaţi, după ce la 4 ani îşi pierduse tatăl, a devenit un om curajos care a scris şi reformat biserica.
Astăzi, el este văzut ca un om important în formarea Bisericii Catolice moderne.
A predicat în faţa a peste 6000 de oameni în biserica Notre Dame de Paris, cu toate că era destul de bolnav a ajuns până la Roma şi a luptat cu oamenii câştigând prin talentele sale date de Dumnezeu de a convinge, a predica şi a-şi expune ideile într-o manieră curajoasă.
Acesta este unul din portretele mele favorite, şi mă bucur că tot ce am aflat despre Lacordaire susţin cele înţelese de mine din imagine. Traducerea din Enciclopedia Catolică a fost făcută de mine, sper că a mers.
Lacordaire cred că este un om cu adevărat demn de admirat, iar talentul lui Théodore Chassériau, care a reuşit să îi redea spiritul în tablou, nu se lasă mai prejos.

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

One thought on “Preotul Dominique Lacordaire

  1. “C’est la liberté qui opprime et la loi qui affranchit”, spunea ‘conferenţiarul în biserici’ Henri Lacordaire.

    Posted by blogideologic | 12/06/2010, 16:05

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 145 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: