article
Editor`s Letters, Siebenbuergen, Society & Culture, Travel Calatorii

Sighisoara: Der Wunderbaum

Amu cică era odată în Transilvania o cetate veche de pe vremea moşului, atestată prin 1280 dar locuită încă din vremuri pierdute în ceaţă. La început s-a numit Scheschpruch iar numele de Sighişoara apare în 1431. În Schäßburg se află o mulţime de clădiri care amintesc de ale vremuri, mai întunecate parcă. Poarta de intrare, Şcoala şi biserica din deal, pasajul de lemn aduc oamenii aceia din nou printre casele înghesuite ale oraşului, dând impresia că nu au plecat niciodată. Astăzi, pe lângă faptul că saşii care odată şi-au împărtăşit poveştile cu Josef Haltrich au rămas în proporţie de 2% oraşul tot înfloritor este, făcând chiar parte din patrimoniul Internaţional al UNESCO (am fost şi eu la UNESCO).

Într-una din case s-ar fi născut chiar cel mai celebru personaj tarnsilvănean, Vlad Ţepeş. În cimitirul Sighişoarei (vechi) sunt morminte atâta de vechi încât nici nu se mai poate citi anul în care au fost puse. Odată, îmi amintesc, în timpul celebrului festival Medieval, am intrat într-o casă unde se vindeau tot felul de lucruri pe care astăzi le numim “vintage”, adică ce e mai bun dintr-o epocă trecută. Acolo aveau, nu mai ştiu dacă de expus sau de vânzare, fotografii vechi de când lumea şi pământul.

Sighişoara, care are o însemnătate mare pentru mine, ajunsese un fel de loc de întors în trecut, un fel de maşină a timpului românesc. Am fost de aşa de multe ori la festival (încă de când eram mic) până s-a schimbat şi a devenit altceva decât ce fusese. Mai deosebit a fost să descopăr singura cetate încă locuită din Europa în afara valurilor de turişti. Atunci este momentul să intri în locuri închise când vin mii de oameni, să urci în turn, să faci poze şi mai ales, să vorbeşti germană.

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 145 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: