article
Art Arte, Society & Culture, Theater Teatru

Ziua Internationala A Teatrului 2010 Cluj

Sărbătoarea teatrului ca tot ce înseamnă el este o idee bună, care ne permită să sărbătorim arta teatrală şi tot ce ţine de ea. Teatrul, concept care există de mii de ani, a devenit ca un fel de nevoie pentru oameni. De la spectacolele de stradă, la spectacolele-eveniment- din nou la spectacole pentru publicul larg, orice joc urmărit de public este teatru. Asta pentru că teatrul spune poveşti şi ridică emoţii, culturalizează şi educă, ne face să analizăm. O echipă de oameni, de la scenarist, regizor şi tehnicieni până la actori îşi aduc contribuţia pentru un spectacol reuşit.
Teatrul, sub forma sa tradiţională, acea în care lumea venea elegantă şi făcea parte din acea sală care îşi stingea uşor luminile ca apoi să ridice cortina şi să aducă oameni adevăraţi ce trec prin lucruri inedite în faţa publicului, a dispărut. Chiar dacă astăzi garderoba în cele mai multe săli nu este obligatorie şi pe afiş nu scrie nimic despre cum să sau să nu te îmbraci, interesul pentru teatru continuă aparent să fie viu. Asta, cu toate că publicul nu înţelege. Publicul nu înţelege că pentru actori, spectacolul de teatru este o formă de exprimare, o viaţă cu de toate, care are un sfârşit de fiecare dată când cortina cade.

În Cluj Napoca, s-a organizat o manifestaţie numită “ziua porţilor deschise” ce a avu loc la TN. Am făcut şi eu un tur prin culisele teatrului (şi nişte poze reuşite), am văzut costume şi afişe, cu toate că nu sunt de acord ca aşa intitulatele proiecţii să ia locul exponatelor adevărate. Nişte poze slidshow nu sunt nişte hârtii ce au valoare. Mai ales, timpul care îţi este oferit pentru privire este dat de cineva. Oricum, interesant de privit. Tot din program mai fac parte discuţii, repetiţii, târguri şi o dezbatere. Părearea mea e că a ieşit destul de bine întreaga zi.

Oricum, sărbătoare frumoasă tuturor celor ce practică sau au la inimă teatrul!

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 135 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: