article
Education Educatie, Photography Fotografie, Siebenbuergen, Society & Culture, Travel Calatorii

Muzeul UBB şi Muzeul de Paleontologie

Iată că de cele mai multe ori trecem prin locuri la care nici nu ne gândim cât de interesante sunt. Câteodată este vorba de străzi, alteori de case şi aşa mai departe. Dar astăzi vreau să povestesc despre două muzee pe lângă care trec zilnic dar despre care nu am cunoscut mare lucru însă, până de curând.

Muzeul UBB

Muzeul Universităţii Babeş Bolyai prezintă în două părţi istoria Universităţii. Prima parte, cea de care o să povestesc adună o mulţime de informaţii despre şcoală încă de la începuturi până prin finele anilor 1980. Astfel, am aflat lucruri greu de imaginat despre Clujul de azi. De exemplu, cum arăta oare Clujul prin 1581 când iezuiţii au format prima şcoală? De atunci, şcoala s-a dezvoltat, dar odată cu complexitatea ei, şi problemele. Astfel, şcoala s-a tot împărţit şi reunificat după coordonatele istorice şi religia populaţiei vremii. Printre cele 750 de manuale, diplome, anuare etc se văd diferenţele de mod de viaţă, mentalitate şi valori promovate de universitate în timp. Cel mai amuzant a fost un document în care latinizaseră numele ungurizat al oraşului.

Muzeul de Paleontologie

Aflat în Clădirea principală a UBB, acest muzeu este rezultatul activităţii a mai mulţi profesori şi studenţi ce au avut ca obiectiv studierea paleontologiei la Universitatea Babeş- Bolyai. Aici găsim fosile minunate de pe vremuri de mult apuse. Cele mai multe datează de pe vremea când pe locul ţinutului Transilvania de astăzi era o mare. Printre ele, unele mutante, altele aproape inimaginiabile, se află şi oase de dinozaur. Se pare că pe teritoriul ţării de astăzi se fugăreau odată şi astfel de animale.

Aici am pozat un fel de fildeş de mamut şi am fotografiat un schelet de urs preistoric. A ieşit o fotografie chair bună.

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 158 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: