article
Art Arte, Film

Le Concert (film, 2oo9)

Filmul lui Radu Mihăilescu prezintă o poveste cunoscută, clişeică şi cu două finaluri posibile, dar o spune într-un mod pe care l-am aşteptat de atâta de mult timp. Cu toate că regizorul este român, nu este un film “românesc”, ci are atmosfera unui adevărat film european. Şi anume, cumva, crează o lume în care toate clişeele devin noi şi originale. Este povestea unui fost dirijor rus, care nu mai este lăsat să dirijeze după ce un membru al partidului comunist îl umileşte în faţa a mii de oameni în timpul unui concert la teatrul Bolşoi. După câteva zeci de ani, acesta găseşte, cu toate că ilegal, o modalitate de a dirija dându-se drept dirijor la Bolşoi, în Paris, lucru foarte important pentru el (o să aflaţi de ce). Problema însă este că nu poate să ajungă de unul singur acolo, şi se vede nevoit să se alieze cu comunistul care îi distrusese visul de mult. Şi de aici începe aventura, care te ţine ţintit spre ecran vreo două ore fără să îţi dai seama. Pelicula este plină de contraste amuzante, modul de viaţă din Europa post comunistă versus cel din Europa de Vest, clasa de jos în contrast cu înalta societate. Dar în ciuda tuturor acestor contraste, filmul transmite ideea că arta poate fi în oricine şi că şi că un artist este mereu un artist care va simţi nevoia să o elibereze.
În opinia mea, este unul din cele mai bune filme din ultimii ani, care te poate face să plângi ca apoi să râzi cu poftă.

Mulţi oameni, printre care mă număr şi eu, spun că e greu să povesteşti acest film, el trebuie văzut şi să fie trăit.

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 145 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: