article
Politics Politice, Society & Culture, Stiri News

O istorie orală: Dezgroparea trecutului ( Ceauşescu)

România a făcut istorie la data de 21 iulie anul curent, având al doilea caz de naţiune care deshumat un conducător. Dacă aşa ceva era util după 21 de ani de la îngroparea cuplului Ceauşescu nu avem decocamdată de unde să ştim, dar Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean au cerut-o pentru a fi siguri că părinţii respectivi socrii lor sunt cei îngropaţi în acele morminte.

O ţară întreagă a asistat la titlurile televiziunilor care titrau “Soţii Ceauşescu deshumaţi” într-o dimineaţă însorită de vară. Apoi au început discuţiile, cine, ce de ce etc, întrebările normale pe care le pune un reporter. Fără mare relevanţă pentru români. Dar ce a fost în interiorul românilor? Cum a privit o ţară dezgroparea dictatorului pe care îl credeau dus în urma procesului (după unii, a simulării de proces) din decembrie 89, ce a culminat cu execuţia celor doi. După ce s-au sfârşit toate acestea, Elena şi Nicolae ar fi fost duşi în cimitirul Ghencea şi înregistraţi ca ” doi ofiţeri ” . Acesta a fost motivul pentru care s-a ordonat deshumarea: luarea de probe ADN pentru a verifica dacă cei doi sunt chiar dictatorii epocii de “aur”.

Evenimentul şocant a dezvăluit reacţii care mai de care mai surprinzătoare, de la sentimente îngropate de 21 de ani, la nostalgii şi poveşti tulburătoare. Astfel, un om a povestit cum vorbind cu cineva despre Ceauşescu şi soţia sa, bătrânul i-ar fi povestit cum el, paraşutist pe vremea comunismului, a asistat la tot “festivalul Ceauşescu” din decembrie, şi cum că după ce au fost împuşcaţi Ceauşeştii, nu ar fi fost îngropaţi, ci incineraţi.
Mulţi l-au ridicat pe Ceauşescu pe un piedestal, declarându-se mari fani ai dictatorului, comparându-l cu regimul din România de astăzi.
Poate unii dintre ei se uitau pe cer, nefiind cu picioarele pe pământ, dar unii chiar nu au fost conştienţi de ce a însemnat comunismul, deţinuţii politici, crimele şi aşa mai departe.

Mai demult, pe când eram în şcoală, la ora de limba şi literatura română, ne citea profesoara dintr-o carte despre ororile comuniste, aşa cum le văzuse un om de cultură. Era descrisă o scenă dintr-o închisoare în care erau deţinuţi oameni anti-sistem şi a căror soartă era în ordinele ce urmau să fie date de Elena Ceauşescu. Unul dintre colegi se strâmba sau ceva iar profesoara l-a întrebat de ce face grimase pe care o afişase iar acesta i-a răspuns că îl înspăimânta ce citea. Atunci el, şi alţii ca el, au înţeles, după ce le-a explicat profesoara, de ce e bine să se educe şi să afle despre ce a însemnat regimul totalitar din a doua parte a secolului douăzeci, pentru a nu se mai repeta niciodată acele lucruri.
Acum, evident, se ridică întrebarea (pentru mine cel puţin): Dacă nu sunt cei doi acolo, cine sunt? Cine sunt cei ce au luat locul Ceauşeştilor de 21 de ani încoace? Totuşi, ar fi nişte oameni care merită o identitate. Şi apoi, dacă nu sunt Ceauşeştii, ce s-a întâmplat în realitate cu ei şi de ce a fost nevoie să fie o lume întreagă minţită peste 20 de ani. ?
Desigur că povestea nu poate să se oprească acum, şi cel mai posibil, nu se va opri curând. Dacă ne gândim că s-ar putea să fim minţiţi, de ce nu am fi minţiţi şi cu privire la rezultatele testelor sau tot ce mai ţine de Revoluţia anitcomunistă.

În România, Revoluţia s-a conturat pe teritoariul ţării, într-o zi de douăzeci şi unu, ca peste 21 de ani, tot într-o zi de 21 dictatorii să fie deshumaţi. La urma urmei, sigur nu de un scandal avea România nevoie, fiind o ţară momentan problematică. Însă poate este totuşi mai bine că se află tainele trecutului acum, decât să se chinuie arheologi peste 1000 de ani. Punând problema aşa, punem întrebarea: Va fi cineva interesat de aceste probleme peste 1000 de ani?

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 145 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: