article
Books Carti, Humanism

Book club: La cle sur la porte

Marie Cardinal scrie în “La cle sur la porte” rânduri care cu siguranţă interesează pe toată lumea. Într-o lume ceţoasă, naratoarea încearcă să fie alături de adolescenţi, proprii ei copii şi, sau necunoscuţi, care călătoresc printr-o lume necunoscută atât ei cât şi lor în ultima parte a secolului două zeci. Astfel, mama încearcă să schimbe educaţia strictă şi burgheză care i-a fost impusă cu mulţi ani în urmă, şi să ofere un viitor nou copiilor ei. În carte se întâlnesc poveştile pe care le aude de la tinerii ce vin în vizită, scăpând astfel de jungla de pe străzi. Mi se pare foarte frumos cu Cardinal, într-un mod simplu şi familiar descrie lumea în care trăim şi schimbarea constantă care o caracterizează. În carte, autoarea observă cum raporturile pe care le avem cu alţi oameni se reduc la reguli, ascultare respectiv neascultare, în loc de gândire sau libertate. Dacă asta este chiar spre binele tinerilor, mi se pare că este o întrebare corectă.
Marie Cardinal observă o societate care se schimbă tot mai mult până nu mai rămâne nimic din cea veche. Am considerat interesant cum într-un pasaj, naratorul observă cum informaţia a devenit incredibil de accesibilă, dar că rolul în societatea actuală al acesteia este de a fi un bun de consum.
Personajul “mama” încearcă să dezvolte o societate bazată totalmente pe opusul celei trecute, dar observă că nu este chiar aşa cum credea iniţial.
În ansamblu, sunt lucruri la care toţi ne gândim, deci recomand carte aceasta cui vrea să citească o sensibilă încercare de terapie. Bilanţul despre renaştere, eu l-am citit în franceză, dar autoarea foloseşte un limbaj simplu, care sunt sigur că nu a fot prea alterat în procesul de o posibilă traducere. Lectură frumoasă!

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 128 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008- 2017 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: