article
Documentaries Documentare

Runaway

Runaway, tradus în română “Eliberate” este un documentar englezesc făcut în anul 2001, ce surclasează multe emisiuni cu subiecte şocante. Este vorba despre un grup de fete iraniene, care din cauza abuzurilor de mai multe feluri suferite din partea familiei fug de acasă şi ajung la un fel de azil al unei asociaţii care se ocupă cu astfel de probleme. Filmul lasă acţiunea să curgă, protagoniştii vorbind în arabă. De asemenea nu sunt comentarii nici în arabă, nici în engleză.
Poveştile prezentate sunt de-a dreptul groaznice. Cele mai multe fete povesteau cum le băteau fraţii şi surorile lor, cum îndurau chinuri şi umiliri din partea membrilor familiei. Un caz însă m-a şocat cel mai tare. Când mă gândesc că cele povestite au fost chiar reale odată înţeleg mai bine gravitatea faptelor. O fată povestea că odată, când mama ei era plecată tatăl ei vitreg a încercat să o violeze, dar mama ei a venit la timp şi tatăl ei vitreg nu a mai violat-o. Ceea ce a urmat a fost exact opusul a ceea ce trebuia să se întâmple. Mama ei a luat o canistră şi a aruncat-o peste fata ei, încercând să îi dea foc. Ea a reuşit să fugă şi dezbrăcată s-a dus la poliţie. Mama ei a urmărit-o şi când a prins-o la poliţie a blestemat-o şi a tras-o de păr, supărată că nu a putut să îşi incendieze fiica.
În ultmele secvenţe ni s-a prezentat momentul în care o familie vine să o ia acasă pe una din fete. Doi bărbaţi, dintre care unul bine ameţit. Femeile de la asociaţie îi explicau că dacă ea plecă cu ei şi ei o mai bat, o să îi dea în judecată la curtea internaţională de la Haga. Omul aşa bine era, încât a leşinat în timp ce vorbea cu doamnele. Mai târziu a mai ieşit să se răcorească. Au încercat să o convingă pe fată să meargă cu ei, spunându-i că nu o mai bat, dar nici ea împreună cu mama ei nu mai au voie să iasă din casă fără permisiunea tatălui. Celălalt îi promitea pantaloni, şi jachete, fără valoare evident. Trist a fot finalul, în care fata este convinsă că nu va mai fi abuzată, şi pleacă cu cei doi.
Un film excepţional în regia lui Kim Longinotto şi Z. Mir-Hosseini
Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 145 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: