article
Art Arte, Education Educatie, Epic, Film

Noii eroi ai lumii

Zilele trecute am fost la o manifestare organizată de Centrul Cultural German, şi anume zile de filme nemţeşti. Am fost la două filme din seria propusă, tema manifestării fiind “Ţara are nevoie de eroi noi” (“Neue Helden braucht das Land”). Primul film pe care l-am văzut a fost un film îngrozitor (bun ca film, dar extrem de puternic ca realizare): Sophie Scholl, de Marc Rothemund, din 2005, o scurtă biografie a ultimelor şase zile ale lui Sophie Scholl, una din marile eroine ale Germaniei. Scholl, care în 1943 avea vreo 23 de ani împreună cu fratele ei şi alţi studenţi crease o societate secretă împotriva naziştilor. Aceştia au fost prinşi, despărţiţi şi judecaţi. Sophie Magdalena a fost neînfricată la interogatoriu, închisoare şi confruntările cu Gestapoul, neclintindu-se de la convingerile ei. Filmul transmite o pasiune nemărginită pentru liberate şi responsabilitate personală, în contrast cu regimul la care era supusă. Nu înţeleg nici până în ziua de azi cum crime ca cele din timpului celui de al Doilea Război Mondial au luat loc, şi aici nu includem doar mişcarea de rezistenţă, ci şi holocaustul şi bătăliile. Este greu să găsesc cuvinte care să exprime indignarea mea faţă de cele ce s-au întâmplat. Sophie Scholl a fost într-adevăr o eroină.
Cel de al doilea film pe care l-am văzut, seara următoare, a fost “Minunea din Berna“, o comedie. Aceasta se rotea în jurul unui campionat mondial de fotbal, la nouă ani după cel de al Doilea Război Mondial, când Germania era în construcţie şi lumea demoralizată. Câştigarea campionatului de către Germania a ridicat moralul nemţilor şi, mulţi spun că a fost un factor important în ridicarea moralului celei ce va deveni “motorul Europei”.
Cred că multă lume ar trebui să vadă filme ca acestea, atât de la noi cât şi din toată lumea.

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 129 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: