article
Art Arte, Books Carti

Iisus, fiul Omului [K. Gibran]

În „Iisus, fiul Omului”, Kahlil Gibran încearcă să creeze un mozaic al vieţii lui Iisus, scriind din imaginaţie cum ar suna poveşti spuse de cei ce L-au cunoscut. Mi s-a părut o încercare destul de nereuşită. Gibran a încercat cu disperare şi în mod ostentativ să idealizeze totul şi să creeze imaginea omului ideal. Abia în „Natanail”, scriitorul schiţează un Iisus pe deopotrivă divin dar şi uman simultan. Cred că după ce cititorul se obişnuieşte cu ficţionalizarea lucrurilor cunoscute, cartea devine o lectură plăcută şi interesantă. Cea mai bună descriere a lui Iisus, mi s-a părut un rând din capitolul „Rahlia” : „Mi se pare că El a fost un vis visat de nenumăraţi bărbaţi şi femei în acelaşi timp”.  Cele 273 de pagini scrise în 1928 sunt o prezicere a ceea ce urma să se scrie în literatură, cartea pare în multe locuri contemporană şi este uşor doar influenţată de timpul publicării.

Iisus, ca de obicei nu are replică, şi cu toate astea mi se pare o încercare interesantă de a scrie cum l-ar fi văzut oamenii din vremea aceea pe Iisus din Nazareth.

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 129 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: