article
Siebenbuergen, Society & Culture, Travel Calatorii

Alba Carolina

Impresionantă, diversă şi mare este istoria Albei- Iulia. Cu puţin timp în urmă am mers într-o excursie până în Bălgrad, cum se numea pe vremuri. Oraşul pare plictisitor şi mic, dar nu este aşa. Problema este că trebuie descoperit. Ştiaţi că a fost prima capitală a celor trei provincii românești, sub voievodul Mihai Viteazul, printre alţii. Transilvania şi Banatul s-au unit cu Ţara Românească în 1 decembrie 1918 (în caz ca era neclar, acea zi o păstrăm ca zi naţională). Se pare că Weißenburg, cum se numeşte în germană, există încă de pe vremea dacilor, pe când se numea Apoulon, iar apoi, Apulum, după cucerirea lui Traian.
Ca să ajungi la Alba Iulia e destul de uşor, iar oraşul recuperează ca să ajungă o capitală de judeţ ca altele. Printre clădirile vechi se înalţă construcţii moderniste şi post- moderniste, lumea încearcă să aducă termenul de promenadă în vocabularul alba- iulian curent. Dar, culmea oraşului nu se află pe străzi, ci în aşa- numitul “Traseul celor Trei Fortificaţii”- Cetatea “Alba Carolina”, care este un sit ce taie răsuflarea. Catedralele ortodoxă şi catolică, folosesc la săvârşirea de slujbe dar şi în scopuri turistice, fiind bine păstrate şi aranjate. Diferenţa dintre cele două, aflate la doar câteva zeci de metri distanţă, aruncă o privire în trecutul pluricultural al oraşului, atât de tipic transilvănean. Undeva, lângă poarta ce îl sculptează pe Carol al VI- lea într-un mod impresionant, se află intrarea (una din cele trei mi se pare) în complexul arheologic. Înăuntru, printre zidurile vechi, Ministerul Turismului (împreună cu alţii) au amenajat un adevărat mozaic de istorie. De la daci, la revoluţionarii Horia, Cloşca şi Crişan, cărora le sunt dedicate mai multe spaţii- monumente, la imperiul habsburgic, vizitatorul, dacă este interesat, nu are decât de învăţat. De la tunuri, la staturi şi construcţii deosebite, se vede un complex de istorie militară, care a avut un impact mare pentru români.
E un loc fotogenic, şi primitor, dacă vreţi, pe drum spre Cluj, sau înapoi, se poate vedea traseul în două ore. Pentru cine se hotărăşte, călătorie plăcută!


Poze de acolo, aici

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 129 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: