article
Art Arte, Film, Theater Teatru

Review: Waiting for Guffman (C. Guest)

Filmul “Waiting for Guffman”, în română “Aşteptându-l pe Guffman” este ceea ce în America se numeşte un “mockumentary”, un documentar fals. Nu ascund faptul că în materie de genuri de ficţiune, acesta este unul din preferatele mele.

În micul oraş Blaine din America, cu ocazia aniversării oraşului, Corky St Clair (Guest) pune în scenă un spectacol muzical care prezintă întâmplările marcante din oraş. În urma castingului, pentru spectacol se alege o distribuţie formată dintr-un cuplu de agenţi de călătorie (Catherine O`Hara şi Fred Willard), care nu fuseseră plecaţi aproape niciodată din oraş, o chelnăriţă (Parker Posey), stomatologul oraşului (Eugene Levy) şi un mecanic tânăr. În timpul repetiţiilor, Corky, care era cunoscut în oraş pentru că fusese la New York cu mai mult timp în urmă, primeşte o scrisoare de la un teatru care îi informează că un domn pe nume Guffman va veni de pe Broadway să le vadă piesa. Acesta reprezintă pentru aceştia biletul lor de ieşire din această lume statică.
Dar cum să faci un spectacol despre un oraş în care “nu se întâmplă nimic” ? Cu multă duioşie, Guest analizează o contemporaneitate obsedată de celebritate şi acţiun, introducând scene umoristice şi personaje bine construite.

Făcând trimiteri eivdente, chiar din titlu, la “Aşteptându-l pe Godot”, cea mai cunoscută piesă a lui Samuel Beckett, Guest prelucrează această temă cu o grijă minuţioasă. Dacă în “Aşteptându-l pe Godot” personajele aşteaptă în gol, se află în acel timp al Sâmbetei Mari, în care nu se întâmplă nimic, în “Waiting for Guffman” (observăm păstrarea iniţialei personajului absent), personajele ştim ce aşteaptă personajele. De asemenea, suntem chiar provocaţi să interacţionăm cu un personaj ce ajunge să ocupe locul lui Guffman.

Construind un mesaj profund prin detalii, acesta este un film pe care de câte ori îl vedeţi, descoperiţi ceva nou. Cu câţiva actori din acest film, regizorul se întoarce patru ani mai târziu (2000) în “Best in show”.

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 129 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: