article
Art Arte, Editor`s Letters, Education Educatie

Yannick`s art 2012

(Jules îşi comentează însemnările II)

1 Când am început facultatea, mă gândeam că o să fie cum scrie în “Bucuria vieţii” de Irving Stone: “Teersteg scrise pe rând fiecăruia dintre ei, spunându-le:

“De ce să nu ne unim cu toţii forţele şi să facem aici, la Haga, centrul artei olandeze? Aici putem să ne ajutăm unul pe altul, putem să învăţăm unul de la celălalt şi, adunând la un loc strădaniile noastre, putem reda picturii olandeze faima universală (…)” “. Chiar dacă în cazul nostru nu era vorba de pictură sau de Haga, evident, nu a fost aşa.

2 De altfel, nici nu a fost prea mult respect în facultate. Cred că dacă nu poţi să respecţi viziunea altcuiva, nu poţi să te numeşti artist.

3 Oricum, părerea mea e că nu trebuie să te numeşti artist. Eu pot la fel de bine să mă numesc rugbist şi asta nu înseamnă că sunt unul. Altcineva trebuie să te recunoască, nu? 

4 Desigur, definiţia artei este mult prea vastă în ziua de azi ca să ne certăm pe aşa ceva. Ideea ca un obiect să fie considerat “artă” a apărut doar în secolele 15- 16 în Italia. Multe dintre ceea ce noi considerăm opere de artă mai vechi de acestă perioadă, nu au fost tratate sau intenţionate ca atare când au fost create (de exemplu picturile greceşti de pe vase).

Definiţia din Dex, ” Activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice și care folosește mijloace de exprimare cu caracter specific; totalitatea operelor (dintr-o epocă, dintr-o țară etc.) care aparțin acestei activități” nu este satisfăcătoare, pentru mine cel puţin.

Cum se diferă un artist de un meşteşugar e o discuţie pe care îmi place să o port, dar în scris… altă dată

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 135 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: