article
Books Carti, Humanism, Travel Calatorii

Carte: “Drumuri prin Europa” de Karel Čapek

Înainte de a citi „Drumuri prin Europa”, o selecţie de jurnale de călătorie ale lui Karel Čapek , am citit „Cartea de nisip” de Jorge Luis Borges. Mi s-a părut o carte foarte sincercă şi bine scrisă. Ca orice operă de valoare, această carte poate fi citită la orice nivel, şi înţeleasă în funcţie de acesta. Apoi, am găsit o carte mai veche, mai diferită, dar tot foarte bună. „Drumuri în Europa” de Karel Čapek este o carte compusă din cărţi scrise separat, reprezentând diferite jurnale de călătorie ale autorului, de când a mers în Marea Britanie, Olanda şi în Nord, în prima jumătate a secolului XX.

Prima parte, “Anglické listy”, „Scrisori din Anglia”,este scrisă în 1924 în timp ce următoarea parte se numeşte „Obrázky z Holandska”, “Scrisori din Olanda”(1932). În „Drumuri prin Europa”, Karel Čapek ne plimbă prin Europa aniilor 1920, 1930, într-o lume idilică. Drumurile sale prin Anglia, Olanda şi alte ţări sunt descrise într-un mod extrem de viu. Citind această carte parcă trăieşti în imaginarul comun. Aici, lumea era un loc idilic, neafectat încă de al II-lea Război Mondial. Scriitorul ceh ne povesteşte cum este viaţa în diferite ţări străine, toate punctele de vedere: aşa cum o percepe, aşa cum crede că e de fapt, şi aşa cum crede că o văd naţionalii. Este un scris foarte elaborat şi, aşa cum spunea şi Borges de care am vorbit mai sus, grozav, pentru că e simplu. Nu apar referinţe literare, formulări convenţionale şi prestabilite, ci pur şi simplu apar locurile descrise. În adolescenţă, Karel Čapek a fost pasionat de artele vizuale şi probabil că de aceea acest semi-jurnal este atât de plastic conceput.

În partea a doua a cărţii, Čapek ne poartă în nord. Aici, începe să folosească descrierea ca pe un o aţă cu care coase o aventură. Visul oricui de a trăi o aventură este într-un fel îndeplinit în acest capitol. „Drumul spre nord” povesteşte despre o lume la care mulţi oameni visează şi mie mi-a consolidat pasiunea pentru nordul îndepărtat.

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 145 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: