article
Editor`s Letters, Humanism, Messages Mesaje, Photography Fotografie, Society & Culture

Jurnal de Bucureşti: Apus de Toamnă

Toamna la Bucureşti

Când începe să fie mai frig şi să se usuce copacii ştii că se apropie iarna. Anul universitar este deja la mijlocul semestrului întâi şi mi se pare ciudat că în acelaşi timp pare că a trecut foarte puţin şi foarte mult timp. Mi-am învăţat unii colegi şi acum ştiu să le spun pe nume şi mi se pare că e o grupă foarte diferită de cea în care am fost în facultate. Cred că e prea repede să mă pronunţ.

Pot să spun totuşi că tot nu mi-am extins orizontul prin Bucureşti, şi nu ştiu cum şi dacă o să ajung să o fac. Sunt aşa ocupat tot timpul, încât nu mai prind prea mult timp să descopăr oraşul. Oare asta numesc unii oameni “explorare urbană”? Nu. Cred că explorarea urbană e atunci când treci de spaţiul cunoscut într-un spaţiu ce merită descoperit şi explorat.

 

Bilete şi cartele pentru transportul în comun

Dezavantajul Bucureştiului e că e foarte mare şi foarte întortocheat. Mereu trebuie să schimbi autobuze, metrouri şi să te descurci în acest nod. Parcă nu are un plan urbanistic. Transportul în comun e la fel de dezastru (sau de bun) ca şi în alte părţi. Partea ciudată însă, o constituie sistemul de plată pentru călătorii. În Bucureşti nu există bilete pe care le perforezi când te urci şi nici măcar bilete pe care le ştampilezi în autobuz, ci exsită cartele, ca un fel de cartele de telefon antice (adică din anul 2003) pe care le treci prin faţa unui aparat când te urci în autobuz. Problema e că nu ştii niciodată cât mai poţi să mergi cu acea cartelă. Am descoperit că acest “portofel electronic” se încarcă cu bani, nu călătorii şi că o călătorie cu autobuzul costă diferit de o călătorie cu metroul, cu toate că pentru metrou există şi cartele speciale.

Eu cred că mă descurc cu acest “portofel electronic”, nu e un dezastru, dar sunt sigur că sunt mulţi oameni care sunt cam depăşiţi. Mai ales că sunt mulţi care cred că dacă l-ai înregistrat odată, rişti să mai înregistrezi o călătorie, ceea ce nu e adevărat. Nu pricep de ce sistemul cu bilete nu era bun, dar nu mă plâng.

Transportul în comun în Bucureşi e, ca şi transportul cu maşina de altfel, destul de degeaba şi util doar pentru distanţe chiar mari. Asta pentru că traficul se mişcă aşa de prost, încât mai bine mergi pe jos. Şi, pentru a încheia capitolul despre transportul în comun, tramvaie, autobuze, metrou şi trolee (dacă există acest cuvânt), trebuie să spun că în Bucureşti, ca să mergi la aeroport îţi trebuie un bilet special, just, dar trebuie să cumperi neaparat două călătorii.

 

Vremea la câmpie

Apus Nov 2013

Vremea în Bucureşti este foarte diferită de frigul din Braşov. Cu toate că nu am stat prea mult pe aici, se pare că e mai cald, dat fiind că în jurul blocului comunist, şi totuşi spaţios în care stau, zboară liberi tot felul de pescăruşi. Bucureştiul se află în câmpie şi asta se face simţit bine de tot din punctul de vedere al climei. Câteodată bate vântul atâta de tare, încât eşti convins că te-ar putea lua pe sus. E aşa un spaţiu deschis, încât vântul bate fără jenă. Oare Bucureştiul e Windy-City-ul românesc?

Cine ştie?

Între blocurile ridicol de greoaie şi înghesuite ca sardinele, care ascund între ele biserici, oraşul începe să se pregătească de sărbători. S-a intrat în post şi municipalitatea începe să scoată din cutia cu decoraţiuni luminiţele şi beateala cu iz cât pot ei de capitalist şi să împodobească oraşul cu ele. Înţeleg că aici lansarea iluminatului de sărbători se face pe 6 decembrie, de Moş Nicolae.Până atunci mai e ceva, mai sunt câteva zile de Hanuca şi o filă de calendar de schimbat.

Mă întreb cum o să arate Bucureştiul în frenezia de Crăciun şi Anul Nou?

 

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 135 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: