article
Politics Politice

Gânduri de alegeri

Anul acesta se organizează alegeri prezidențiale în România. Primul scrutin adună pe lista de vot o mulțime de personaje care mai de care mai ciudate. Avem niște oameni cunoscuți, niște oameni mai puțin cunoscuți, niște extremiști, și așa mai departe. Avem un fel de Paris Hilton, un fost model și un domn care vrea să conducă țara cu mitraliera.

That’s all good cum ar zice americanul (mă refer la diversitate), atâta cât că nu există prea multă diversitate. Acum câțiva ani, la ultimele alegeri când PSD-ul se bătea cu PDL-ul, ambele formațiuni foloseau motive de inspirație populară (ca să nu zic altfel) pe bannerele lor electorale colorate majoritar în roșu, respectiv portocaliu. Bannerele, fiind de plastic, probabil de slabă calitate s-au decolorat până la alegeri, rezultatul fiind că aveau aceeași culoare și aproape aceleași grafice.

Anul acesta însă, lucrurile stau, din nou cam doar teoretic, un pic altfel. Avem femei candidate, Monica Macovei și Elena Udrea, despre care știm sau nu știm la fel de multe ca despre ceilalți candidați. Ce știu despre Monica Macovei este că susține diverse legi liberale în parlamentul european, ceea ce e de urmărit și despre Elena Udrea, cam ce se vede la televizor, și anume că poartă genți pe care oamenii cred că ar trebui să nu le cumpere, ci să folosească banii pentru a le lua lor… nu știu exact ce. Nu pot să zic că simpatizez în mod special cu vreuna din cele două doamne, observ doar că faptul că ele candidează nu are mare relevanță pentru feminismul românesc – dacă există așa ceva.

Cu toate acestea, e interesant că avem femei candidate, dat fiind că în România imaiginea femeii politician este aceea a Elenei Ceaușescu, care, cu toate că nu era teoretic politician, era imaginea femeii la putere. Vine vorba.

Oricum, cred că în această cursă, atât femeile cât și bărbații au aceleași șanse. Și asta din motiv că toți sunt cam la fel. Sunt sigur că fiecare candidat, dacă ar câștiga, ar avea o traiectorie diferită, dar eu ca votant nu aflu acest lucru. În România, stânga, dreapta, liberali, sociali, și așa mai departe, nu înseamnă mare lucru. Toți promit autostrăzi și bani, dar într-un system politic normal, candidați diferiți trebuie să promită lucruri diferite. De exemplu, dacă unii promit autostrăzi, în mod normal, alt partid ar trebui să promită că ne vom întoarce la drumuri de mocirlă. În politică, oamenii trebuie să aleagă în funcție de ce se schimbă, nu de ce la ordinea zilei de făcut.

Uite-așa un pește mare am prins!

Uite-așa un pește mare am prins!

Unul din motivele pentru care am fost dezamăgit (mă rog) de această campanie, a fost că nu prea a fost o campanie. Bine, au fost afișe stradale cu poze ca de buletin ale candidaților și cu rime de clasa întâi ca sloganuri, dar în rest nu am văzut mare lucru. Bine, ocazional mai era un cort electoral. Unele corturi erau mâzgălite și pline de mesaje negative. Cu toate acestea, oamenii din ele, care promovau un candidat sau altul, continuau să lucreze, ca și cum mesajele celor ce au vandalizat cortul cu injurii reprezentau mesajul official. Mă întreb de ce nu au acoperit mai repede cu afișe mesajele vandalilor.

Cam asta ar fi pe scurt campania. Ai crede că după 10 ani de același președinte ar fi o luptă mai aprigă pentru cine va fi următorul președinte, dar bănuiesc că nu e așa.

La urma urmei, nu știi niciodată, poate din aceste alegeri va ieși un președinte bun.

Advertisements

About Iosif

Creative Director Iosif Trif takes interest in developing creative works as well as studying the impact works of art and cultural products have on people on both a personal and group level.

Discussion

No comments yet.

Discussions & Opinions

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Please write your email address to subscribe to my blog and receive notifications of new posts by email.
Apasati aici pentru a va abona la acest blog.

Join 145 other followers

Inside Brumărel

Archive

Credo

Men give away nothing so liberally as their advice (Francois de la Rouchefoucauld)

2008 – 2018 All rights reserved

Protected by Copyscape Web Plagiarism FinderUnauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author/owner is strictly prohibited.
Advertisements
%d bloggers like this: